June 14, 2023
1 min lästid

Så kan du använda lönedata för att främja social hållbarhet på din arbetsplats

Profilbild på textförfattaren
Sofia Runnberg
Kvinna balanserar på staket med gröna fält i bakgrunden

Ett lönesystem innehåller en omfattande mängd data som kan hjälpa ditt företag att arbeta mer aktivt med social hållbarhet. Arbete som på sikt kan minska sjukfrånvaro, personalomsättning och bidra till en mer jämlik arbetsplats. I detta blogginlägg delar vi några användbara tips från Payap för att hjälpa dig komma igång.


Flagga för hög övertid

Om övertiden är hög kan det vara en varningssignal för att anställda är överbelastade och stressade. Genom att övervaka företagets övertid kan man förebygga utbrändhet och sjukfrånvaro samt snabbare upptäcka behovet av nyrekrytering.


Koll på semestern

Försäkra dig om att anställda har tid för återhämtning genom att övervaka planerad och uttagen semester. Detta kan undvika tvister med facket och försäkringskassan om en anställd blir sjuk och det visar sig att den inte har tagit tillräckligt med semester. Att ha koll på semesterplaneringen kan också hjälpa företaget att förbereda bemanning under semestertider och undvika överbelastning.


Jämlikhetsdata

Genom att analysera och jämföra löner mellan kön och andra diskrimineringsgrunder kan man upptäcka eventuella obalanser och säkerställa att anställda får en rättvis lön. Företag som har en jämlik lönepolitik lockar till sig och behåller mer kompetenta och erfarna medarbetare.


Mäta uttag av föräldraledighet

Pappor förväntas ta ut mindre föräldraledighet, vilket ofta infrias. För att visa att företaget tar jämställdhet på allvar är det viktigt att bemöta män och kvinnor lika samt mäta det faktiska uttaget av föräldradagar och se hur de fördelas mellan könen.


Vi hoppas att detta kan inspirera er att arbeta mer med dessa frågor. Kom ihåg att tänka stort men börja smått. Lycka till!

Payap logo
Payap är ett intuitivt, användarvänligt lönesystem för det moderna företaget.
Payap AB
Mäster Nilsgatan 8
211 26 Malmö

010-146 66 00

hej@payap.se