March 29, 2023
2 min lästid

Koll på semesterkvot med Payap

Profilbild på textförfattaren
Mikael Wirén
En mobiltelefon visar kvarstående semesterdagar i bakgrunden skymtar solstolar och parasoll

Inom lönehantering är semester och dess olika beståndsdelar ett snårigt område där det är lätt att gå vilse. Så länge en anställd arbetar heltid och fem dagar i veckan går det väl an. Men har den anställde en kortare arbetsvecka så blir det snabbt snurrigt. Vi gör ett försök att reda ut tre av begreppen inom semester: Bruttodagar, Nettodagar och Semesterkvot.


I Sverige har alla rätt till 25 semesterdagar per semesterår enligt Semesterlagen, det visste du säkert redan. Rätten till 25 dagars semester gäller oavsett vilket schema du har, även den som endast arbetar 1 dag/vecka.


“Hm, så om jag arbetar 1 arbetsdag per vecka, och har rätt till 25 semesterdagar, så kan jag vara ledig 25 veckor om året?!”


Nä, riktigt så bra är det såklart inte... Det brukar vara lättare att omformulera och förklara att alla har rätt till 5 veckors semester. Så du som har 1 arbetsdag per vecka behöver endast 5 semesterdagar för att kunna vara ledig dina 5 veckor. Det låter mer rimligt!

  • Bruttodagar - den anställde har rätt till 25 bruttodagar semester
  • Nettodagar - den anställde kan i praktiken ta ut 5 nettodagar semester

För att räkna fram nettodagar måste du använda rätt semesterkvot. Den räknar du ut genom att ta det normala antalet arbetsdagar per vecka på företaget, i de allra flesta fall 5, och dividera med antalet arbetsdagar som den anställde arbetar. För någon som arbetar 1 dag i veckan blir alltså semesterkvoten:


5 (normal arbetsvecka) / 1 (arbetsdagar/vecka) = 5 (semesterkvot)


Tar du sedan antalet bruttodagar och dividerar med semesterkvoten får du antalet nettodagar:


25 bruttodagar / 5 (semesterkvot) = 5 nettodagar


Lätt som en plätt? Nä, inte direkt. Och måste du räkna ut och hålla koll på semesterkvot och nettodagar manuellt blir det snabbt snurrigt, även för den erfarne. Tur då att vi på Payap gör alla dina beräkningar åt dig, och då menar vi verkligen ALLA beräkningar:


Semesterkvot: Utifrån den anställdes schema räknar vi fram semesterkvoten åt dig. Vi har dessutom stenkoll på exakt vilken semesterkvot som gäller varje dag och varje vecka, både framåt och bakåt i tiden. Har du missat att registrera en schemaförändring? Ingen fara - vi gör retroaktiva rättningar helt automatiskt för semester som redan betalats ut...


Bruttodagar: Utifrån semesterrätt, semesterkvot och uttagen semester räknar vi löpande fram det aktuella saldot på antalet bruttodagar för den anställde, både för årets dagar och för sparade dagar.


Nettodagar: I vårt gränssnitt ser den anställde sitt aktuella semestersaldo i nettodagar, allt för att göra det så enkelt som möjligt.

Payap logo
Payap är ett intuitivt, användarvänligt lönesystem för det moderna företaget.
Payap AB
Mäster Nilsgatan 8
211 26 Malmö

010-146 66 00

hej@payap.se