January 17, 2023
2 min lästid

Möt Zinajda och Dhilal - två nya talanger inom lön

Profilbild på textförfattaren
Sofia Runnberg
Zinajda och Dhilal sitter i en soffa på ett ljust kontor och ler in i kameran

Framtidsdrömmar, ny teknik och att gå ut i arbetslivet under en lågkonjunktur. Detta är några av sakerna vi pratat om med studenterna Zinajda och Dhilal, som utbildar sig till lönekonsulter på Competensums Yrkeshögskola (och har gjort sin praktik hos oss på Payap).


Varför vill du bli lönekonsult?

Zinajda: Ekonomi har alltid intresserat mig och jag har tidigare jobbat inom administration. Jag ville specialisera mig och hittade utbildningen som lönekonsult. Redan under första kursen kände jag att det var rätt val.

Dhilal: Jag är utbildad ekonomiassistent. När jag sökte jobb ville många arbetsplatser ha någon som även kunde sköta lönehanteringen, så att utbilda sig till lönekonsult var ett naturligt steg. Jag är intresserad av matte och har lätt för siffror så lön passar mig bra.


Vad känns roligast med yrket hittills?

Zinajda: Det är roligt att hitta och spåra fel. Man har hört att en lönekonsult bara “trycker på knappen” men det är betydligt mer omfattande än så. Man behöver ta fram rätt underlag och se till att grundarbetet är rätt.

Dhilal: För mig känns det roligt och viktigt att jobba med människor. Att kunna ge service, information och stöd till anställda.


Varför ville ni göra er praktik på Payap?

Zinajda: Jag gillar innovation, digitalisering och ny teknik. När jag fick höra om Payap blev jag jätteintresserad och tog kontakt med Mikael på Payap direkt, för att kolla om jag kunde ha min LIA-period hos dem.

Dhilal: Mikael hade en föreläsning för oss under utbildningen där han visade deras lönesystem. Jag blev nyfiken och ville testa att jobba i ett helt nyutvecklat system.


Hur skiljer sig Payap från andra system ni jobbat med?

Zinajda: När man väl lärt sig tänket är det betydligt mer effektivt över tid. Man måste inte börja om varje månad som man behöver i andra system.

Dhilal: Lön är ett komplext område och jobbet är mycket utmanande. Payap är trevligt att arbeta i, mer modernt och användarvänligt.


Hur känns det att komma ut i arbetslivet?

Zinajda: För min del kommer det troligtvis att dröja något då jag funderar på att fortsätta plugga. Jag är nöjd med utbildningen och tycker det känns lite sorgligt att den snart är slut.

Dhilal: Det är en utmaning! Dels då många arbetsplatser efterfrågar tidigare erfarenhet och dels då det ju är lågkonjunktur. Men jag hoppas på att få visa upp mina färdigheter. Jag har energi och vill ut i arbetslivet!


Lönekonsult, Löneadministratör eller Lönespecialist - kärt yrke har många namn. Vilken titel föredrar ni?

Zinajda: Eftersom utbildningen vi går heter “Lönekonsult” så jag har kört på det! Däremot börjar jag gilla lönespecialist.

Dhilal: Jag gillar löneadministratör men det känns som att det är en smaksak. Alla får säga precis hur de vill!

Payap logo
Payap är ett intuitivt, användarvänligt lönesystem för det moderna företaget.
Payap AB
Mäster Nilsgatan 8
211 26 Malmö

010-146 66 00

hej@payap.se